Ako chutí dovolenka v Bulharsku

Správna dovolenka je taká, na ktorú si ešte dlho potom ako skončí, spomínate s úsmevom na tvári. Zatvoríte oči, a zrazu vidíte, akoby to bolo včera, vaše opálené, zabárajúce sa nohy do horúceho piesku, počujete šumenie mora, a na jazyku máte všetky tie chute, ktoré ste si počas letných teplých večerov s vašimi blízkymi dopriali. Áno, dovolenka v Bulharsku chutí skutočne vynikajúco!
Ak sa tam ešte iba chystáte, tak si prečítajte a hlavne „pozrite“, na čo sa vám už teraz môžu zbiehať slinky. :)
Bulharská kuchyňa
- Bulharská kuchyňa dodáva svojim kulinárskym dobrotám ten správny balkánsky šmrnc pomocou týchto národných ingrediencií:
- Slaný biely syr z kravského alebo ovčieho mlieka. Typický je ním napríklad šopský šalát.
- Kiselo mljako, akýsi druh jogurtu ktorý obsahuje absolútne jedinečnú baktériu s názvom lactobactericum bulgaricum.. (o čom som teda predtým v živote nepočula :)). Vraj je tento nápoj tak tradičný, že v bežných bulharských domácnostiach konzumuje denne.
- Čubrica, čo ale nie je nič iného ako známa saturejka. Tú používajú veľmi často na ochutenie svojich špecialít.

šopský šalát s feta syrom, foto: www.mydestinations.com
- Jedlo, ktoré sa v tejto dovolenkovej destinácii podáva, by sa dalo prirovnať k tureckému či gréckemu. Tiež využíva ako základ veľa zeleniny, ale je jedinečné niektorými svojimi originálnymi jedlami a ich prípravou. Zaujímavé je napríklad, že v porovnaní s Talianskom alebo Gréckom, nepoužíva tak olivový olej, ale slnečnicový.

Gyuvech, tradičné bulharské jedlo, zdroj: www.mydestinations.com
- Je tiež rozdiel, či si budete pochutnávať na jedle podávanom v reštaurácii v niektorom z letovísk na pobreží čierneho mora, alebo zájdete na výlet do vnútrozemia (kde je inak tiež čo vidieť – kamenné útvary, príroda, jaskyne, starobylé pamiatky, chránené jazerá.. ale o tom niekedy inokedy :)), a vypýtate si tradičné bulharské jedlo tam.
- Pri mori dostanete zrejme chutné morské plody na všetky možné spôsoby – pečené, grilované, marinované ryby, vcelku, alebo v šaláte, alebo ako delikátnu rybiu polievku „Ribena Chorba„.

lahodné pečené rybičky, zdroj: www.mydestinations.com
- V horách je základom jedál najmä kyslé mlieko – napríklad v studenej polievke z mlieka, uhoriek, cesnaku, orechov a kôpru „Tarator„. Na stoloch sa tiež veľmi často zvyknú objavovať syry a mäso vo forme napríklad štavnatých pikantných párkov „Sudzhuk“ alebo „Banski staretz„.
- Bulharská kuchyňa tiež používa veľmi veľa zeleniny – fazuľovo zeleninová polievka, pečené papriky, baklažány, cukety na všetky možné spôsoby, aj v kombinácii s mäsom napríklad ako šašlík.
- A samozrejme pred tým všetkým si nezabudnite dať pohár Rakyje ako aperitív! Neoľutujete, ak pri večeri ochutnáte aj z bulharských vín – vino bjalo, červeno :)
Či ste to už všetko ochutnali, a priviezli ste si nejaké recepty z dovolenky domov, alebo sa na bulharské chody ešte len chystáte v lete, všetkým vám prajeme Dobrú chuť – Prijaten Apetit!
A kam presne sa na dovolenku do Bulharska vybrať?
Prečítajte si prehľad bulharských letovísk: Najlepšie dovolenkové letoviská v Bulharsku
Lacná a kvalitná dovolenka – Bulharsko first minute – Bulharsko last minute – Dovolenka Bulharsko
Prečítajte si aj ďalšie naše články:


