Ako chutí dovolenka v Bulharsku

Správna dovolenka je taká, na ktorú si ešte dlho potom ako skončí, spomínate s úsmevom na tvári. Zatvoríte oči, a zrazu vidíte, akoby to bolo včera, vaše opálené, zabárajúce sa nohy do horúceho piesku,  počujete šumenie mora, a na jazyku máte všetky tie chute, ktoré ste si  počas letných teplých večerov  s vašimi blízkymi dopriali. Áno, dovolenka v Bulharsku chutí skutočne vynikajúco!

 

Ak sa tam ešte iba chystáte, tak si prečítajte a hlavne „pozrite“, na čo sa vám už teraz môžu zbiehať slinky. :)

Bulharská kuchyňa

  • Bulharská kuchyňa dodáva svojim  kulinárskym  dobrotám ten správny balkánsky šmrnc pomocou  týchto národných ingrediencií:
  • Slaný biely syr z kravského alebo ovčieho mlieka. Typický je ním  napríklad šopský šalát.
  • Kiselo mljako, akýsi druh jogurtu ktorý obsahuje absolútne jedinečnú baktériu s názvom lactobactericum bulgaricum.. (o čom som teda predtým v živote nepočula :)).  Vraj je tento nápoj tak tradičný, že v bežných bulharských domácnostiach konzumuje denne.
  • Čubrica, čo ale nie je nič iného ako známa saturejka. Tú používajú veľmi často na ochutenie svojich špecialít.

 

šopský šalát s feta syrom

šopský šalát s feta syrom, foto: www.mydestinations.com

 

  • Jedlo, ktoré sa v tejto dovolenkovej destinácii podáva, by sa dalo prirovnať k  tureckému či gréckemu. Tiež využíva ako základ veľa zeleniny, ale je jedinečné  niektorými svojimi originálnymi jedlami a ich prípravou. Zaujímavé je napríklad, že v porovnaní s Talianskom alebo Gréckom, nepoužíva tak olivový olej, ale slnečnicový.

 

bulharsko 2014

Gyuvech, tradičné bulharské jedlo, zdroj: www.mydestinations.com

 

  • Je tiež rozdiel, či si budete pochutnávať na jedle podávanom v reštaurácii v niektorom z letovísk na pobreží čierneho mora, alebo zájdete na výlet do vnútrozemia (kde je inak tiež čo vidieť – kamenné útvary, príroda, jaskyne, starobylé pamiatky, chránené jazerá.. ale o tom  niekedy inokedy :)), a vypýtate si tradičné bulharské jedlo tam.
  • Pri mori dostanete zrejme chutné morské plody na všetky možné spôsoby – pečené, grilované, marinované ryby, vcelku, alebo v šaláte, alebo ako delikátnu rybiu polievkuRibena Chorba„.

 

dovolenka v Bulharsku

lahodné pečené rybičky, zdroj: www.mydestinations.com

 

  • V horách je  základom jedál najmä kyslé mlieko – napríklad v studenej polievke z mlieka, uhoriek, cesnaku, orechov a kôpru „Tarator„. Na stoloch sa tiež veľmi často zvyknú objavovať  syry a mäso vo forme  napríklad štavnatých pikantných párkov „Sudzhuk“ alebo „Banski staretz„.
  • Bulharská kuchyňa tiež používa veľmi veľa zeleniny – fazuľovo zeleninová polievka, pečené papriky, baklažány, cukety na všetky možné spôsoby, aj v kombinácii s mäsom napríklad ako  šašlík.
  • A samozrejme pred tým všetkým si nezabudnite dať pohár Rakyje ako aperitív! Neoľutujete, ak pri večeri ochutnáte aj z bulharských vín  – vino bjalo, červeno :)

Či ste to už všetko  ochutnali, a priviezli ste si nejaké recepty z dovolenky domov, alebo sa na bulharské chody ešte len chystáte v lete, všetkým vám prajeme  Dobrú chuť – Prijaten Apetit!

 

A kam presne sa na dovolenku do Bulharska vybrať?

Prečítajte si prehľad bulharských letovísk: Najlepšie dovolenkové letoviská v Bulharsku

 

 dovolenka bulharsko

 

 

Lacná a kvalitná dovolenka  – Bulharsko first minute – Bulharsko last minute – Dovolenka Bulharsko

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest

Prečítajte si aj ďalšie naše články:

8 skvelých tipov pre lacnú dovolenku pri mori! Najlepšie dovolenkové letoviská v Bulharsku Dovolenka v Bulharsku – oplatí sa?

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.